Main menu

Navigation

Help for running CAM5-MAM7 with external forcing in SERIAL mode

5 posts / 0 new
Last post
adriana.bossola...
Help for running CAM5-MAM7 with external forcing in SERIAL mode

Hi everyone

 

I have a problem when I try to running the  FSTRATMAM7 in cesm1_2_2. I was doing some test runs and everything worked fine, until I changed ext-frc type to SERIAL mode and the model failed.


Particularly, with the files of ext_frc and surf emiss default the model finishes well when it runs in CYCLICAL mode, but now I have tried changing it to SERIAL mode and it does not work.


The default files for MAM7 are for the year 2000 so I have tried a run starting on 2000-03-15, since I understand that in SERIAL mode the model seeks to extrapolate forward and back, a simple run of 5 days does not work and I get the following message:

 QNEG3 from chemistry/H2SO4:m=131 lat/lchnk=    360 Min. mixing ratio violated at    5 points.  Reset to  1.0E-36 Worst =-1.1E-12 at i,k=  11 28
forrtl: error (65): floating invalid
Image              PC                Routine            Line        Source
cesm.exe           00000000072D3851  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           00000000072D1FA7  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           000000000726DE94  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           000000000726DCA6  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           00000000071FBB0F  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           0000000007205464  Unknown               Unknown  Unknown
libpthread.so.0    00002AAAAC0CA7E0  Unknown               Unknown  Unknown
libnetcdf.so.7     00002AAAAB0E3B55  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           000000000124A2E9  mo_neu_wetdep_mp_        1698  mo_neu_wetdep.F90
cesm.exe           000000000122B3B1  mo_neu_wetdep_mp_         839  mo_neu_wetdep.F90
cesm.exe           00000000012115DD  mo_neu_wetdep_mp_         380  mo_neu_wetdep.F90
cesm.exe           000000000091DEAB  chemistry_mp_chem        1460  chemistry.F90
cesm.exe           0000000001B06AA5  physpkg_mp_tphysa        1396  physpkg.F90
cesm.exe           0000000001AFE72A  physpkg_mp_phys_r        1131  physpkg.F90
cesm.exe           00000000006F6884  cam_comp_mp_cam_r         300  cam_comp.F90
cesm.exe           00000000006BD275  atm_comp_mct_mp_a         539  atm_comp_mct.F90
cesm.exe           00000000004B2C12  ccsm_comp_mod_mp_        4079  ccsm_comp_mod.F90

cesm.exe           00000000004C2C42  MAIN__                     91  ccsm_driver.F90
cesm.exe           00000000004147BE  Unknown               Unknown  Unknown
libc.so.6          00002AAAAC2F7D1D  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           0000000000414649  Unknown               Unknown  Unknown
--------------------------------------------------------------------------
mpirun noticed that process rank 42 with PID 69705 on node node26 exited on signal 6 (Aborted)
--------------------------------------------------------------------------
                                                                                       

My user_nl cam is like:

&chem_inparm
ext_frc_specifier              = 'NO2    -> /scratch/CESM/inputdata/atm/cam/chem/1850-2000_emis/IPCC_emissions_aircraft_NO2_1850-2000_1.9x2.5_c090729.nc',
         'SO2    -> /scratch/CESM/inputdata/atm/cam/chem/trop_mozart_aero/emis/ar5_mam3_so2_elev_2000_c120315.nc',
         'bc_a3  -> /scratch/CESM/inputdata/atm/cam/chem/trop_mozart_aero/emis/ar5_mam3_bc_elev_2000_c120315.nc',
         'num_a1 -> /scratch/CESM/inputdata/atm/cam/chem/trop_mozart_aero/emis/ar5_mam7_num_a1_elev_2000_c120716.nc',
         'num_a2 -> /scratch/CESM/inputdata/atm/cam/chem/trop_mozart_aero/emis/ar5_mam3_num_a2_elev_2000_c120315.nc',
         'num_a3 -> /scratch/CESM/inputdata/atm/cam/chem/trop_mozart_aero/emis/ar5_mam7_num_a3_elev_2000_c120716.nc',
         'pom_a3 -> /scratch/CESM/inputdata/atm/cam/chem/trop_mozart_aero/emis/ar5_mam3_oc_elev_2000_c120315.nc',
         'so4_a1 -> /scratch/CESM/inputdata/atm/cam/chem/trop_mozart_aero/emis/ar5_mam3_so4_a1_elev_2000_c120315.nc',
         'so4_a2 -> /scratch/CESM/inputdata/atm/cam/chem/trop_mozart_aero/emis/ar5_mam3_so4_a2_elev_2000_c120315.nc'
 ext_frc_type           = 'SERIAL'


I have also read

Guide to debugging WACCM runs

but in my bld directory I did'nt found a core.XXX file for run the gdb command.

 

I really aprecciate a help with this, since I am very stuck and I can not continue.


Thanks!

 


                                                                                     

tilmes

Hi Adriana,

the problem seems to be that you are using emission files that are designed to work for cyclical configurations only. Setting the model to serial requires emissions that cover the period you are planning to run. If you want to start Jan 1st, you need emission files available for that or an earlier date (so at least Jan 1st of that  year). Same for the end date of the simulation.

Simone

adriana.bossola...

Hi Simone thank you very much for your reply.

So that's mean that if I want to run just 5 days I will need a file with daily emissions really?

I wonder if I make a simulation for one months satarting 15st of February for example should work? Since the default files are monthluy.

Thanks

 

tilmes

If you want to run a certain period, you need to make sure that your emissions cover that period. You can start your run at Jan 15 until Nov 15. If you expand your emissions to Jan 1st, than you can start on Jan 1st, please let me know if this does not make sense.

adriana.bossola...

Tahnk you very much for your answer. Yes you are right the model works when I start from 15 of Jan. I realize that this problem occurs due to the MERRA data files when I included them in the user_nl_cam I obteined this error. I was using the FSTRATMAM7 compset ( 2000_CAM5%SMA7_CLM40%CN_CICE%PRES_DOCN%DOM_RTM_SGLC_SWAV)and then I thought that maybe the problem is due to the compset and I create a new compset (with success) where I change 2000 by GEOS like this: GEOS_CAM5%SMA7_CLM40%CN_CICE%PRES_DOCN%DOM_RTM_SGLC_SWA

But I also get the same error and I dont know where I can see my problem because the cesm.log always say the same.

nspec=           3
 l=           1 vol(l)=  2.224293719505140E-007
 isw=           8 specrefindex(isw)= (1.52999997138977,4.040892235934734E-003)
 specdens=   2600.00000000000
 l=           2 vol(l)=  6.238961179983955E-016
 isw=           8 specrefindex(isw)= (1.42163205146790,1.751226818669238E-006)
 specdens=   1770.00000000000
 l=           3 vol(l)=  2.342781732360044E-016
 isw=           8 specrefindex(isw)= (1.42163205146790,1.751226818669238E-006)
 specdens=   1770.00000000000
 QNEG3 from TPHYSBCb:m=152 lat/lchnk=    257 Min. mixing ratio violated at    1 points.  Reset to  1.0E-36 Worst =-5.8E+01 at i,k=  11  1
forrtl: error (65): floating invalid
Image              PC                Routine            Line        Source
cesm.exe           00000000072D3851  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           00000000072D1FA7  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           000000000726DE94  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           000000000726DCA6  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           00000000071FBB0F  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           0000000007205464  Unknown               Unknown  Unknown
libpthread.so.0    00002AAAAC0CA7E0  Unknown               Unknown  Unknown
libnetcdf.so.7     00002AAAAB0E3B55  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           00000000064000BA  soiltemperaturemo        1052  SoilTemperatureMod.F90
cesm.exe           00000000063D577B  soiltemperaturemo         543  SoilTemperatureMod.F90
cesm.exe           0000000005D22350  biogeophysics2mod         281  Biogeophysics2Mod.F90
cesm.exe           00000000056E3A0C  clm_driver_mp_clm         531  clm_driver.F90
cesm.exe           0000000005657F4B  lnd_comp_mct_mp_l         589  lnd_comp_mct.F90
cesm.exe           0000000000490E1F  ccsm_comp_mod_mp_        3281  ccsm_comp_mod.F90
cesm.exe           00000000004C2C42  MAIN__                     91  ccsm_driver.F90
cesm.exe           00000000004147BE  Unknown               Unknown  Unknown
libc.so.6          00002AAAAC2F7D1D  Unknown               Unknown  Unknown
cesm.exe           0000000000414649  Unknown               Unknown  Unknown
--------------------------------------------------------------------------
mpirun noticed that process rank 42 with PID 88825 on node node04 exited on signal 6 (Aborted).
--------------------------------------------------------------------------
                                                                                                   

 

It is possible that MAM7 have problems with nudging files??? How I can look more specifically the problem?


I really appreciate any help!

Log in or register to post comments

Who's new

  • zweina@...
  • yuan.liang@...
  • lian.xue@...
  • 353482168@...
  • 76414461@...